Monday, May 29, 2017

ផលប៉ះពាល់នៃការទទួលទានភេសជ្ជៈមានជាតិផ្អែម

ប្រទេសកម្ពុជាមានសេដ្ឋកិច្ចរីកចំរើនជាលំដាប់ ជាមធ្យមគឺ៧%ក្នុងមួយឆ្នាំដែលធ្វើឲ្យជីវភាព​ប្រជា​ពល​រដ្ឋមានលក្ខណៈល្អប្រសើរពីមួួយថ្ងៃទៅមួយថ្ងៃ។ មិនថានៅក្នុងទីក្រុងភ្នំពេញប៉ុណ្ណោះ​ទេ​ប៉ុន្តែនៅតាមបណ្តាខេត្តនានាក៏ជីវភាពប្រជាពលរដ្ឋមានលក្ខណៈល្អប្រសើច្រើនដែរ។ ទន្ទឹមនឹង​ការរីកចំរើននេះគេសង្កេតឃើញថាប្រជាពលរដ្ឋពួកគាត់មានលទ្ធភាពប្រើប្រាស់ផលិតផលល្អៗនិង
មានបរិមាណកាន់តែច្រើនជាងមុន។ ដោយមើលឃើញពី​កំណើននេះ ​ផលិតផល​របស់​ក្រុមហ៊ុន​បរទេសនានាព្យាយាមចូលមករកស៊ីក្នុង​​ប្រទេសកម្ពុជាយ៉ាងច្រើន​មានទាំងក្រុមហ៊ុនលំដាប់​អន្តរជាតិ ផ្សារទំនើប ហាងអាហារល្បីៗជាដើម។ ប៉ុន្តែអ្វីដែលគេមើល​ឃើញថាលេចធ្លោខ្លាំងជាង​គេនោះ​គឺហាង​កា​ហ្វេប្រេនៗ​បានរីក​ដូច​ផ្សិត​នៅ​គ្រប់​ទីកន្លែង។ មនុស្សភាគច្រើនយកន្លែងផឹកការហ្វេ​ជាទីកន្លែង
ដើម្បីពិភាក្សា​គ្នា​អំពីការ​​​សិក្សា​ឬការងារផ្សេងៗជាពិសេស​គឺ​ក្រុមសិស្សនិស្សិត​ពួកគាត់តែងតែចំណាយពេល
ជាច្រើនម៉ោងអង្គុយនៅទីនោះ​ដើម្បី​បានប្រើ Wifi free.ជាដើម។ យុវជនភាគច្រើនមិនបានដឹងទេថាការ​ទទូល​ទាន​ភេសជ្ជៈដែលមានរស់ជាតិផ្អែមទាំងនោះ​វានឹង​ផ្តល់​ប៉ះពាល់អ្វីខ្លះដល់សុខភាពរបស់ពួកគេនោះ។
មនុស្សភាគច្រើន​ហាក់មានមោទនភាពនៅពេលថតរូបកែវភេសជ្ជៈនោះបង្ហោះនៅលើហ្វេសប៊ុក។ ហើយោងតាមរយបាយការណ៍ទស្សនាវតីសុខភាព Health Magazine បានបង្ហាញថាភេសជ្ជៈ​ដែលមាន​រសជាតិផ្អែមពិតជាបានបង្កផលប៉ះពាល់ដល់​សុខភាពអ្នកទទូលទានខ្លាំងណាស់។ ទោះ​ជា​ទឹកផ្លែ​ឈឺ​កំប៉ុងដែល​គេសេរសេ​ថា​​អត់មានជាតិ​ស្កក្តីប៉ុន្តែសារធាតុដែលគេដាក់​ដើម្បី​បន្ថែម​រស់ជាតិ​ពិតជា​ផ្តល់ផលប៉ះខ្លាំងណាស់ដល់សុខភាព។ ការទទូលទានកាហ្វេមានរសជាតិផ្អែមខ្លាំង ជាពិសេសការហ្វេទឹកដោះគោ​គឺវាមានជាតិស្ករច្រើនណាស់ ហើយបើយើងក្រឡេមើល ភេសជ្ជៈផ្សេងៗ​ដែលលក់នៅលើទីផ្សារស្ទើតែទាំងអស់មានរស់ជាតិផ្អែមខ្លាំង។ យើងមិនត្រូវទទូលទានស្ករឲ្យលើសពី១០ភាគរយនៃចំនួនកាឡូរីដែលយើងទទូលទានប្រចាំថ្ងៃទេ។ ឧទាហរណ៍បើរាងរាងកាយយើងទទូលទានការឡូរី២០០០ក្នុងមួយថ្ងៃអញ្ចឹងជាតិស្ករមិនត្រូវឲ្យលើស
ពី២០០កាឡូរីទេ។  យើងដឹងថាក្នុងមនុស្សម្នាក់មិនត្រូវ​ទទូលទានអាហារមានកាឡូរីលើសពី២០០០​កាឡូរីទេក្នុងមួយថ្ងៃ ជាពិសេសសម្រាប់ស្ត្រី​។ ប៉ុន្តែ​ចូរចងចាំថាកាហ្វេទឹកដោះគោទឹកកកមួយកែវ មានការឡូរីចន្លោះពី១២០ទៅ២០០កាឡូរី។ រាងកាយរបស់យើង​មិនអាច​បំលែង​ជាតិស្ករ​ដែលើស​ទាំងអស់នោះអស់ទេប្រើសិនបើយើងទទូលទានវាសើសពីអ្វីដែលរាងការយើងអាចបំលែងវាបាន​ ដូច្នេះហើយ ទាំងអស់នេះជាមូលហេតុដែលយើងឃើញថាមនុស្សមួយចំនួនមានជំងឺធាត់ លើសឈាម  ជំងឺបេះដូង លើសជាតិខ្លាញ់ លើសកូឡេស្តេរ៉ូល និងទឹកនោមផ្អែម ជាដើម ហើយវាផ្តល់ហានិភ័យដល់រាងកាយជាច្រើនទៀត។ ប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរគួរកាត់បន្ថយការទទូលទានភេសជ្ជៈ​ដែលមានរស់ជាតិផ្អែមទាំងនោះ ព្រោះវានឹងផ្តល់ផលវិបាកដល់យើងយ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរបំផុត​នាពេលអនាគត។ ជាពិសេសយុវវ័យគួរពិចារណាមុនពេលទទូលទានភេសជ្ជៈ​ផ្អែមៗ​ទាំងនោះ​បើចង់បានរាងស្អាតនឹងសុខភាពល្អ​នៅពេលដែលយើងមានអាយុកាន់តែ​ច្រើន។ យើងទាំងអស់គ្នាគួរទទូលទានទឹកឲ្យបានច្រើនតាមដែល​អាចធ្វើបាន​ហើយគួរកាត់បន្ថយភេសជ្ជៈដែលមាររសជាតិផ្អែមទាំងនោះឲ្យនៅតិចបំផុត៕NS

  

Related Posts

ផលប៉ះពាល់នៃការទទួលទានភេសជ្ជៈមានជាតិផ្អែម
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.