ប្រទេសកម្ពុជាមានសេដ្ឋកិច្ចរីកចំរើនជាលំដាប់ ជាមធ្យមគឺ៧%ក្នុងមួយឆ្នាំដែលធ្វើឲ្យជីវភាពប្រជាពលរដ្ឋមានលក្ខណៈល្អប្រសើរពីមួួយថ្ងៃទៅមួយថ្ងៃ។ មិនថានៅក្នុងទីក្រុងភ្នំពេញប៉ុណ្ណោះទេប៉ុន្តែនៅតាមបណ្តាខេត្តនានាក៏ជីវភាពប្រជាពលរដ្ឋមានលក្ខណៈល្អប្រសើច្រើនដែរ។ ទន្ទឹមនឹងការរីកចំរើននេះគេសង្កេតឃើញថាប្រជាពលរដ្ឋពួកគាត់មានលទ្ធភាពប្រើប្រាស់ផលិតផលល្អៗនិង
មានបរិមាណកាន់តែច្រើនជាងមុន។ ដោយមើលឃើញពីកំណើននេះ ផលិតផលរបស់ក្រុមហ៊ុនបរទេសនានាព្យាយាមចូលមករកស៊ីក្នុងប្រទេសកម្ពុជាយ៉ាងច្រើនមានទាំងក្រុមហ៊ុនលំដាប់អន្តរជាតិ ផ្សារទំនើប ហាងអាហារល្បីៗជាដើម។ ប៉ុន្តែអ្វីដែលគេមើលឃើញថាលេចធ្លោខ្លាំងជាងគេនោះគឺហាងកាហ្វេប្រេនៗបានរីកដូចផ្សិតនៅគ្រប់ទីកន្លែង។ មនុស្សភាគច្រើនយកន្លែងផឹកការហ្វេជាទីកន្លែង
ដើម្បីពិភាក្សាគ្នាអំពីការសិក្សាឬការងារផ្សេងៗជាពិសេសគឺក្រុមសិស្សនិស្សិតពួកគាត់តែងតែចំណាយពេល
ជាច្រើនម៉ោងអង្គុយនៅទីនោះដើម្បីបានប្រើ Wifi free.ជាដើម។ យុវជនភាគច្រើនមិនបានដឹងទេថាការទទូលទានភេសជ្ជៈដែលមានរស់ជាតិផ្អែមទាំងនោះវានឹងផ្តល់ប៉ះពាល់អ្វីខ្លះដល់សុខភាពរបស់ពួកគេនោះ។
មនុស្សភាគច្រើនហាក់មានមោទនភាពនៅពេលថតរូបកែវភេសជ្ជៈនោះបង្ហោះនៅលើហ្វេសប៊ុក។ ហើយោងតាមរយបាយការណ៍ទស្សនាវតីសុខភាព Health Magazine បានបង្ហាញថាភេសជ្ជៈដែលមានរសជាតិផ្អែមពិតជាបានបង្កផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នកទទូលទានខ្លាំងណាស់។ ទោះជាទឹកផ្លែឈឺកំប៉ុងដែលគេសេរសេថាអត់មានជាតិស្កក្តីប៉ុន្តែសារធាតុដែលគេដាក់ដើម្បីបន្ថែមរស់ជាតិពិតជាផ្តល់ផលប៉ះខ្លាំងណាស់ដល់សុខភាព។ ការទទូលទានកាហ្វេមានរសជាតិផ្អែមខ្លាំង ជាពិសេសការហ្វេទឹកដោះគោគឺវាមានជាតិស្ករច្រើនណាស់ ហើយបើយើងក្រឡេមើល ភេសជ្ជៈផ្សេងៗដែលលក់នៅលើទីផ្សារស្ទើតែទាំងអស់មានរស់ជាតិផ្អែមខ្លាំង។ យើងមិនត្រូវទទូលទានស្ករឲ្យលើសពី១០ភាគរយនៃចំនួនកាឡូរីដែលយើងទទូលទានប្រចាំថ្ងៃទេ។ ឧទាហរណ៍បើរាងរាងកាយយើងទទូលទានការឡូរី២០០០ក្នុងមួយថ្ងៃអញ្ចឹងជាតិស្ករមិនត្រូវឲ្យលើស
ពី២០០កាឡូរីទេ។ យើងដឹងថាក្នុងមនុស្សម្នាក់មិនត្រូវទទូលទានអាហារមានកាឡូរីលើសពី២០០០កាឡូរីទេក្នុងមួយថ្ងៃ ជាពិសេសសម្រាប់ស្ត្រី។ ប៉ុន្តែចូរចងចាំថាកាហ្វេទឹកដោះគោទឹកកកមួយកែវ មានការឡូរីចន្លោះពី១២០ទៅ២០០កាឡូរី។ រាងកាយរបស់យើងមិនអាចបំលែងជាតិស្ករដែលើសទាំងអស់នោះអស់ទេប្រើសិនបើយើងទទូលទានវាសើសពីអ្វីដែលរាងការយើងអាចបំលែងវាបាន ដូច្នេះហើយ ទាំងអស់នេះជាមូលហេតុដែលយើងឃើញថាមនុស្សមួយចំនួនមានជំងឺធាត់ លើសឈាម ជំងឺបេះដូង លើសជាតិខ្លាញ់ លើសកូឡេស្តេរ៉ូល និងទឹកនោមផ្អែម ជាដើម ហើយវាផ្តល់ហានិភ័យដល់រាងកាយជាច្រើនទៀត។ ប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរគួរកាត់បន្ថយការទទូលទានភេសជ្ជៈដែលមានរស់ជាតិផ្អែមទាំងនោះ ព្រោះវានឹងផ្តល់ផលវិបាកដល់យើងយ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរបំផុតនាពេលអនាគត។ ជាពិសេសយុវវ័យគួរពិចារណាមុនពេលទទូលទានភេសជ្ជៈផ្អែមៗទាំងនោះបើចង់បានរាងស្អាតនឹងសុខភាពល្អនៅពេលដែលយើងមានអាយុកាន់តែច្រើន។ យើងទាំងអស់គ្នាគួរទទូលទានទឹកឲ្យបានច្រើនតាមដែលអាចធ្វើបានហើយគួរកាត់បន្ថយភេសជ្ជៈដែលមាររសជាតិផ្អែមទាំងនោះឲ្យនៅតិចបំផុត៕NS
មានបរិមាណកាន់តែច្រើនជាងមុន។ ដោយមើលឃើញពីកំណើននេះ ផលិតផលរបស់ក្រុមហ៊ុនបរទេសនានាព្យាយាមចូលមករកស៊ីក្នុងប្រទេសកម្ពុជាយ៉ាងច្រើនមានទាំងក្រុមហ៊ុនលំដាប់អន្តរជាតិ ផ្សារទំនើប ហាងអាហារល្បីៗជាដើម។ ប៉ុន្តែអ្វីដែលគេមើលឃើញថាលេចធ្លោខ្លាំងជាងគេនោះគឺហាងកាហ្វេប្រេនៗបានរីកដូចផ្សិតនៅគ្រប់ទីកន្លែង។ មនុស្សភាគច្រើនយកន្លែងផឹកការហ្វេជាទីកន្លែង
ដើម្បីពិភាក្សាគ្នាអំពីការសិក្សាឬការងារផ្សេងៗជាពិសេសគឺក្រុមសិស្សនិស្សិតពួកគាត់តែងតែចំណាយពេល
ជាច្រើនម៉ោងអង្គុយនៅទីនោះដើម្បីបានប្រើ Wifi free.ជាដើម។ យុវជនភាគច្រើនមិនបានដឹងទេថាការទទូលទានភេសជ្ជៈដែលមានរស់ជាតិផ្អែមទាំងនោះវានឹងផ្តល់ប៉ះពាល់អ្វីខ្លះដល់សុខភាពរបស់ពួកគេនោះ។
មនុស្សភាគច្រើនហាក់មានមោទនភាពនៅពេលថតរូបកែវភេសជ្ជៈនោះបង្ហោះនៅលើហ្វេសប៊ុក។ ហើយោងតាមរយបាយការណ៍ទស្សនាវតីសុខភាព Health Magazine បានបង្ហាញថាភេសជ្ជៈដែលមានរសជាតិផ្អែមពិតជាបានបង្កផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នកទទូលទានខ្លាំងណាស់។ ទោះជាទឹកផ្លែឈឺកំប៉ុងដែលគេសេរសេថាអត់មានជាតិស្កក្តីប៉ុន្តែសារធាតុដែលគេដាក់ដើម្បីបន្ថែមរស់ជាតិពិតជាផ្តល់ផលប៉ះខ្លាំងណាស់ដល់សុខភាព។ ការទទូលទានកាហ្វេមានរសជាតិផ្អែមខ្លាំង ជាពិសេសការហ្វេទឹកដោះគោគឺវាមានជាតិស្ករច្រើនណាស់ ហើយបើយើងក្រឡេមើល ភេសជ្ជៈផ្សេងៗដែលលក់នៅលើទីផ្សារស្ទើតែទាំងអស់មានរស់ជាតិផ្អែមខ្លាំង។ យើងមិនត្រូវទទូលទានស្ករឲ្យលើសពី១០ភាគរយនៃចំនួនកាឡូរីដែលយើងទទូលទានប្រចាំថ្ងៃទេ។ ឧទាហរណ៍បើរាងរាងកាយយើងទទូលទានការឡូរី២០០០ក្នុងមួយថ្ងៃអញ្ចឹងជាតិស្ករមិនត្រូវឲ្យលើស
ពី២០០កាឡូរីទេ។ យើងដឹងថាក្នុងមនុស្សម្នាក់មិនត្រូវទទូលទានអាហារមានកាឡូរីលើសពី២០០០កាឡូរីទេក្នុងមួយថ្ងៃ ជាពិសេសសម្រាប់ស្ត្រី។ ប៉ុន្តែចូរចងចាំថាកាហ្វេទឹកដោះគោទឹកកកមួយកែវ មានការឡូរីចន្លោះពី១២០ទៅ២០០កាឡូរី។ រាងកាយរបស់យើងមិនអាចបំលែងជាតិស្ករដែលើសទាំងអស់នោះអស់ទេប្រើសិនបើយើងទទូលទានវាសើសពីអ្វីដែលរាងការយើងអាចបំលែងវាបាន ដូច្នេះហើយ ទាំងអស់នេះជាមូលហេតុដែលយើងឃើញថាមនុស្សមួយចំនួនមានជំងឺធាត់ លើសឈាម ជំងឺបេះដូង លើសជាតិខ្លាញ់ លើសកូឡេស្តេរ៉ូល និងទឹកនោមផ្អែម ជាដើម ហើយវាផ្តល់ហានិភ័យដល់រាងកាយជាច្រើនទៀត។ ប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរគួរកាត់បន្ថយការទទូលទានភេសជ្ជៈដែលមានរស់ជាតិផ្អែមទាំងនោះ ព្រោះវានឹងផ្តល់ផលវិបាកដល់យើងយ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរបំផុតនាពេលអនាគត។ ជាពិសេសយុវវ័យគួរពិចារណាមុនពេលទទូលទានភេសជ្ជៈផ្អែមៗទាំងនោះបើចង់បានរាងស្អាតនឹងសុខភាពល្អនៅពេលដែលយើងមានអាយុកាន់តែច្រើន។ យើងទាំងអស់គ្នាគួរទទូលទានទឹកឲ្យបានច្រើនតាមដែលអាចធ្វើបានហើយគួរកាត់បន្ថយភេសជ្ជៈដែលមាររសជាតិផ្អែមទាំងនោះឲ្យនៅតិចបំផុត៕NS
ផលប៉ះពាល់នៃការទទួលទានភេសជ្ជៈមានជាតិផ្អែម
4/
5
Oleh
Unknown